Dräktighet och förlossning

starta kennel?

2016-05-24 12:31 #0 av: JenniferFahlander

hejsan jag har haft hund i hela mitt liv och jag skulle vilja jobba med hundar, starta kennel kanske starta pensionat eller hunddagis eller nåt sådant. 

Jag funderar lite på vad det skulle kosta att föda upp valpar osv om man verkligen skulle kunna leva på det ? 

Om vi säger att man får 3 kullar per år och man har egen/egna hanar att para med hur mycket skulle man tjäna om vi säger att man får 3 kullar med 5 valpar i varje kull och man utgår ifrån att ingen dör osv och en valp säljs för 10.000 vilket blir 150.000 om man sålde alla valparna men vad kostar det under dräktigheten? Vet ju att tiken ska ha special foder osv o sen ev ultraljud. men vad kostar det att besikta en valp tillexempel? och vad kostar allt innan födseln ? och jag antar att man skattar på dom pengarna man säljer valparna för alltså 150.000kr. Men är det någon som vet hur mycket det kostar att besikta en valp typ vaccination, märkning osv ? vad har det kostar för er som har uppfödning att veterinärbesikta en valp? Jag hade tänkt gå några kurser och så innan ja startar kennel men jag hade inte tänkt starta kennel än på några år men är lite nyfiken om det är något man kan leva på? Hörde någon som sa för längesen som hade ett eget hundpensionat plus hunduppfödning att har man tillräckligt många hundar att avla på vilket innebär mer än 5 kullar per år vilket låter väldigt jobbigt och många hundar osv så kan man leva på det. Jag skulle nog inte vilja ha mer än 5 hundar,  och 3 kullar per år skulle räcka gott och väl för mig men vad säger ni som har kennel? skulle vara kul och få veta vad vet besiktningen kostar och vad det kostar under tiden tiken bär på valparna :) Tacksam för svar :) 

Anmäl
2016-05-24 13:36 #1 av: vallhund

Hunduppfödning är en dyr hobby. Börja med att gå SKKs uppfödarutbildning. Avel är så mycket mer än att producera valpar. Skippa även konceptet egen hane.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2016-05-24 15:54 #2 av: JenniferFahlander

#1 Okej, är det inte bra att ha en egen hane att para med ? 

Anmäl
2016-05-24 16:49 #3 av: Scully

Mycket av informationen kan du hitta på nätet. När det gäller regler ang skatta på hobbyverksamhet, så sök upp hobbyverksamhet på skatteverkets hemsida, där ser du vad som krävs innan du behöver skicka in uppgifter och skatta på dom.

Sökte snabbt upp prisuppgift ang vaccinering, id märkning och besiktning ca 650 kr/valp, är mycket beroende på vart i landet du bor och om du går till ett djursjukhus eller mindre klinik.

Att hålla egen hane krävs mycket jobb, speciellt påfrestande blir det under löpet, både för honom och dig/er. Om nu ingen kan ta honom under tiden.

Sen ska det ju räknas med alla tester som föräldradjuren behöver ta innan valpkull tas, allt beroende på vilken ras du har. Sen kan det vara bra med någon utställning, för att få ett hum om hur föräldradjuren ligger inom rasstandard.

Att räkna allt utan att beräkna ev olyckor är väldigt dumdristigt gjort. Det är mycket som kan gå fel vid parning/valpning och första tiden med valparna, även tiden efter måste du vara medveten om att du ska stå för ev dolda fel på valpen upp till 3 års ålder.

Min fösta kull föddes på ett djursjukhus på en helgdag och var inne många timmar, som tur var så slapp vi snitt. Dock dagen efter fick jag åka in igen p.g.a en val som inte fick i sig nog med mjölk, så han blev uttorkad.

Att överleva på 3 kullar/ år är rätt omöjligt

Föda upp valpar är en livsstil, det är värre än att ha egna barn. Stiga upp flera gånger per natt p.g.a någon valp skriker, kanske stödmata. Torka urin varannan timme samt rensa upp bajs, möbler tar skada och ev andra smakliga grejer ryker ofta med. Men att se valparna växa upp och bli underbara individer som förhoppningsvis är friska och får leva länge, det är betalningen som uppfödare. Det kan inte ersätta några pengar i världen enligt mig iaf.

Hoppas du fick svar på några frågor :)

Anmäl
2016-05-24 22:46 #4 av: Wellcraft

Var kull som föds upp seriöst kostar cirka 50K.
Nyss gjort en uppgift om detta. 

Det är ingenting man kan leva på om det inte är en hundfabrik man tänkt starta.

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

Anmäl
2016-05-25 11:02 #5 av: russin

#2 - visst kan man ha en egen hane, men till egen tik lär du bara kunna använda en gång....max två om det är en toppenkombo. Man gör inte om samma kombination ett flertal gånger, då det inte gagnar rasen det minsta.

Anmäl
2016-05-25 15:42 #6 av: Amandla

Glöm inte alla kostnader för att visa upp dina hundar, för att kunna sälja så många valpar varje år behöver du mängder med valpköpare. Alla som är intresserade av att köpa valp är inte lämpliga eller faller bort på andra sätt (för att de vill ha tikar och du har bara hanvalpar, eller andra orsaker). Hur får alla dessa intressentar upp ögonen för just dina valpar? Lämpligen på utställningar och diverse tävlingar/prov. Sånt kostar - mycket. Annonser kostar också.

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2016-05-25 16:21 #7 av: Wellcraft

Vi gjorde ett stort arbete i en avels kurs nyligen. I min hundutbildning.
50K är lätt räknat, där alla kostnader räknas in för själva dräktigheten, hälsokoller, ev. MH, BPH, parningen samt valparna och eventuellt kejsarsnitt.
I den summan är alltså inte kostnader för utställningar, bensin osv inräknat.

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

Anmäl
2016-05-30 10:35 #8 av: Katti

Något man heller inte ska glömma bort är att man inte kan räkna på vad man "tjänar" på kullen från det att tiken paras till att valparna säljs. Du ska köpa in dina avelsdjur, de ska ha mat, träning, vaccinationer, tillbehör, leksaker, veterinärkontroller (en del ska alla hundar ha, avelsdjur behöver ofta fler, som t ex årliga kontroller hos ögonspecialist) och inte minst ska de meriteras. Utställning är inte allt, många raser har även andra områden där de bör få visa vad de går för innan man tar valpar. Ett mentaltest av något slag, som MH, BPH eller korning tycker jag alla tilltänkta avelsdjur borde genomgå.

Under denna process är det mycket vanligt att man får sålla bort en del av de tänkta avelsdjuren för att de helt enkelt inte är tillräckligt bra. Jag tror inte att det finns en enda uppfödare som inte har stått med dessa utgifter för ett antal hundar utan att någonsin ha fått in en enda krona på dem. Beroende på ras kanske hälften går bort, om du har gjort din läxa riktigt bra redan innan du gjorde valet av vilken hund du skulle satsa på. 

Du kan heller inte räkna med att du bara har avelsdjur hemma. Jag äger t ex fem hundar, varav tre bor hos mig (en hos min mamma och en hos en kompis). Tre är tikar som är pensionärer, en en tik som eventuellt ska ha någon kull till och en är en hanhund som har haft några kullar, men dessa ska nu röntgas och utvärderas innan han får para mer.  Så här blir inte mycket till hunduppfödning på ett antal år... Dessa hundar kostar mig 2200:-  i månaden i försäkringar och mat. Till det kommer förbrukningsvaror, oförutsedda utgifter (bara den här månaden veterinärutgifter på 2 800:-) och att jag inte kan ta långa turer på jobbet och därför får mindre lön. Körning till och från hundvakt när det behövs (jag har turen att ha en som nästan alltid kan ställa upp!!!) och en del annan hundrelaterad körning som t ex när vi åker till andra ställen för att variera våra promenader eller för att gå med vänner. En annan sak som det är lätt att glömma är det slitage som ens hem och trädgård utsätts för när man har ett flertal hundar. Jag ska flytta och då blir det väldigt tydligt vad våra fem år i det här huset har ställt till med... Det faktum att jag p g a hundarna behöver en större bil än jag annars hade behövt höll jag på att glömma. Det har med åren blivit så självklart!  Men det innebär ju någon extra deciliter bensin per mil vare sig jag kör hundarna eller om det rör sig om helt annan körning.

Nej, jag undviker helst att räkna ut vad min hunduppfödning har kostat mig genom åren. Vill dock inte säga att jag har förlorat något eftersom det, som tidigare sagts, är en hobby som ger massor igen!!! Och hur många tjänar pengar på sin hobby?

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Kennel Min Bästa Vän & Skullebo kaningård

Anmäl
2016-06-02 06:32 #9 av: vallhund

#8 Har @mysbollen ´s fluff börjat med hembesök?

Nytt kök efter en kull RR? Eller nytt allting efter att valpspekulanter drar med sig parvo?

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.