Direkt från livet

Har du kennel?

2009-01-04 02:23 #0 av: Katti

"Förr eller senare kommer den, frågan. "Jaha, så du har kennel?"

20.jpg

Jag älskar djur! Det är det nog ingen som har träffat mig som tvivlar på. Samtal där jag är med tenderar att glida in på mitt stora djurintresse. Faktiskt är det absolut inte alltid jag som börjar prata om djur. Tvärtom verkar det som om blotta åsynen av mig får andra att vilja prata om fyrfota, och för alldel ibland tvåbenta befjädrade, vänner! Det som brukar hända till exempel på arbetsplatser är att vissa personer till sist ger upp försöken till andra samtal när jag är med.

Åter andra suckar och drar sig undan eftersom de tror att jag faktiskt inte kan prata om något annat. Och när det gäller djur har de inget alls att säga.

Jag har med tiden börjat tycka lite synd om dessa människor. Det är de i vars hjärta det aldrig har bott en hund eller en katt. De som inte kan förstå varför i all världen människor skaffar hund, för man blir ju så bunden och måse gå ut i alla väder. Dessutom kostar det en massa pengar "med mat och sånt och de som har stora hundar kör ju omkring i jättebilar bara för hundarnas skull". Jag brukar i det läget inte upplysa vederbörande om alla kostnader och umbäranden de har glömt.

Det finns mycket bättre tillfällen att dra den föreläsningen. För förr eller senare kommer den, frågan. "Jaha, så du har kennel? Var har du den?" Jag förklarar att hundarna bor hemma hos oss och valparna föds upp i köket. "Oj, det måste låta mycket! Klagar inte grannarna?" Och så, lika säkert som Amen i kyrkan: "Eh, du, vad får man för en valp idag?" Känns påståendet "10 000 spänn gånger 8 valpar, det blir ju för sjutton 80 svarta laxar" igen?

pengar2.jpg

Bilden kommer från fotoakuten.se

Ja, jag trodde just det! Det är nu föreläsningen kommer! Den där alla kostnader kring hunderiet rabblas upp. Blir jag avbruten så håller jag fast vederbörande, för ingen ska gå ifrån mig och tro att hunduppfödare skär guld med täljkniv!

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Kennel Min Bästa Vän & Skullebo kaningård

Anmäl
2009-02-23 10:21 #1 av: Zori

Bra artikel !alla tror sig veta att man bara tjänar pengar  när man föder upp hundar !men alla vetrinär besök ock tex operationer mm kostar ock så en hel del pengar! Ock för att inte glömma allt jobb Varje dag!!

Anmäl
2009-02-24 15:11 #2 av: SparklingTindra

Det känns verkligen igen. =P Folk tror att man blir stormrik på valpuppfödning. Jag gick då garanterat back på Tindras valpning.

Anmäl
2009-02-24 22:50 #3 av: myhombrero

Jag känner igen det där. Många verkar tro att man tjänar pengar på att föda upp.

Den dan jag går jämt upp då ska jag fira med champange.

Jag satte mig faktiskt ner och gjorde min årliga redovisning idag och det är faktiskt så illa så man kan gråta över alla pangar vi går back varje år.

Men jag skulle inte byta det mot något i hela världen, Jag betalar gärna alla dessa tusen flera gånger om för det är helt klart värt det. 

Anmäl
2009-02-24 23:43 #4 av: Poodles

Här går vi också back varje år:-( Men man får se det som en trevlig hobby och allt sådant kostar pengar. Det kostar pengar att spela golf också säger de som gör det:-)

 

Anmäl
2009-02-25 00:02 #5 av: Katti

Jag hade diskussionen med ett par som hade en tik som sällskapshund, parade henne och fick 7 valpar som såldes 8 veckor gamla för 7000:- styck. De pratade vitt och brett om att de hade tjänat om inte 49000:- så i alla fall 40 000:-. Och så är det väl tråkigt nog: att de som bara tar en kull för att det är kul, utan att t ex meritera tiken eller åka långt till en hanhund är de som har chansen att gå plus. Och sedan pratar vitt och brett om det!

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Kennel Min Bästa Vän & Skullebo kaningård

Anmäl
2009-02-25 10:53 #6 av: Poodles

Jo, men visst kan man tjäna pengar på att föda upp hundar. Det finns de som aldrig åker på någon utställning, har många hundar ute på foder och många kullar/år. Sedan alla dessa blandrasuppfödare, hur mycket pengar får inte de över. Där görs det oftast inga undersökningar på varken höfter, ögon eller något annat. Så visst kan man göra pengar om man vill hålla på så.

Men de som är seriösa och meriterar sina hundar på antingen utställning eller inom lydnad/bruks m m och följer alla hälsoprogram som SKK och specialklubben satt upp där blir det oftast inga pengar över utan man får vara glad om det går ihop sig något år.

Så egentligen undrar man ibland varför man håller på med detta:-) Men jag brukar tänka som så att det ger mig så mycket, dels att ha hundar, dels att få se en valpkull födas och att jag får följa den i 8-9 veckor och förhoppningsvis fortsättningvis genom kontakten med valpköparna, sedan alla trevliga människor man kommer i kontakt med, både valpköpare, sina hundkompisar och uppfödarkollegor. Så egentligen blir man väl bara rik på allt detta, eller hur:-) Pengar är inte allt!

Anmäl
2009-02-25 19:14 #7 av: SparklingTindra

Även om man inte räknar med kostnader för meritering så går man ofta back. Ögonlysningar, röntgning, veterinärundersökningar, att vara hemma från jobbet (om man nu är det, det var i alla fall jag), valpfoder, resa till och från parning, avgifterna till hanhundsägaren och för att inte tala om allt tvättmedel m.m. som går åt. =P

Anmäl
2009-07-02 03:52 #8 av: Jonna75

Det enda man blir rik av när man håller på med uppfödning är kunskap och erfarenhet Skrattande.

Det är ganska jobbigt å höra dessa människor som alltid säger att "du måste ju tjäna jättemkt på det där"...

Skulle man skriva upp alla utgifter så skulle man väl bli rädd för man ser hur mkt man eg lägger ut..

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.