2009-01-14 11:20 #0 av: Katti

Matnyttig läsning skriven av Ann-Katrin Johansson, kennel Feeorin.

Första måltiden för en kull finska lapphundar

Det här är mina grundläggande synpunkter och värderingar när det gäller  val av foder. Om detta är något som intresserar dig så läs gärna vidare bland "Länkar om mat" i länksamlingen ovan eller på kennel Feeorins hemsida - missa inte den som heter "Massor med bra artiklar"!

OBS!!! JAG HAR INTE TID ATT SVARA PÅ ENSKILDA FÖRFRÅGNINGAR - LÄS DET JAG SKRIVIT, LÄNKARNA SAMT INNEHÅLLSFÖRTECKNINGAR OCH ANALYSER INNAN DU KÖPER ETT FODER  - OCH GÖR SEDAN DITT VAL UTIFRÅN DIN HUNDS BEHOV OCH DINA EGNA VÄRDERINGAR!!

"Forskningen" som foderföretagen står för handlar väldigt mycket om att experimentera med nya råvaror, recept etc....hur mycket skräp kan man stoppa in i fodret utan att hundarna dör inom något år *typ*. Kriteriet för att ett foder ska få kallas helfoder "allt din hund behöver" - är att minst 6 av 8 hundar ska kunna leva enbart på fodret i ett halvår och inte förlora mer än 15% i vikt samt att vissa blodvärden ska uppnå en miniminivå. Det finns normer för hur mycket ett foder för en genomsnittlig hund ska innehålla av en del näringsämnen (dock inte alla) - de flesta foder håller sig något över minimum - men inte alla. Väldigt få foder sträcker sig lite längre än strax över minimum. En del företag gör utfodringsförsök - andra inte. I forskningen som flera stora företag sysslar med ingår plågsamma och/eller onödiga djurförsök. Alltså kan Du stoppa ner reklamen om forskning i någon byrålåda - den ger inga garantier för att fodret är "bra!"!! 

Om man följer utvecklingen vad gäller råvaror så ser man tydligt att många fodermärken blir allt sämre - man tar bort alla naturliga råvaror, kötthalten minskar osv - istället stoppar dom in mer o mer vegetabiliska proteiner och biprodukter samt syntetiska, konstgjorda saker. Ospecificerade råvaror ökar mer o mer!!!  Detta är en följd av kampen om marknadsandelar och krav på kontinuerligt ökande lönsamhet.

Ovanpå det faktum att råvarorna försämras så innebär ju tillverkningen att fodret upphettas till 130grader - det finns inga levande enzymer i hundmaten, det mesta av naturliga vitaminer förstörs, proteiner förändras och blir allergena, kolhydraterna blir till acrylamid (jmf giftskandalen vid Hallandsåsen för några år sedan). De nyttiga fettsyrorna som "alla" nu skryter om förstörs i upphettningen! Sen tillkommer ofta kemiska antioxidanter och i vissa foder konserveringsmedel och färgämnen - biverkningar = cancer, lever o njurskador, allergier, magproblem, fertilitetsproblem, anemi mm mm beroende på vilken kemikalie som används.

Självklart säger dom att deras foder är det bästa - det är ju vad dom är till för - att SÄLJA. Titta på Coca Cola reklamen - blir du ung, , lycklig och "cool" när du dricker coca cola??? Slipper du hjärtbesvär om du äter Becel?? Knappast!!!! Företagen tillverkar foder för att hundägare köper det - det finns ingen annan anledning!!!!

???

Egentligen borde man ju inte ge torrfoder överhuvudtaget - men nu är man ju lat - och då tycker jag det gäller att minimera skadeverkningarna. Det gör man t ex med följande åtgärder:

1. Proteinerna ska komma från kött - gärna till viss del färskt kött. Köttmjöl upphettas ju TVÅ gånger. Köttråvarorna ska finnas längst fram i innehållsförteckningen. Vegetabiliska proteiner som majsgluten får inte finnas annat än på sin höjd väldigt långt ner i innehållsförteckningen - helst ska dom inte finnas där alls. Inte heller sådant som "animaliskt" protein, hydrolyserat protein (av vad slag det vara må) vill jag se i innehållsförteckningen!

2. Fett ska i huvudsak vara animailskt OCH specificerat som t ex kyckligfett - inte "animaiskt" fett. Vegetabiliskt fett ska stå lååååångt ner. Fettsyresammansättningen är ofta katastrofal - tillsatta omega 3 förstörs i tillverkningen, vegetabilskt omega 3 tas inte upp så bra - hög andel omega 6 är inflammationsdrivande - alltså....tillsätt alltid färsk laxolja oavsett vilket foder du använder!!!! Gäller även färskfoder om de inte innehåller fet fisk!

3. Kolhydrater är inget hundar behöver - dom finns där för att tillverkningen ska bli billigare och för att det ska gå att göra kulor av smeten. Kolhydrater ska vara så lättsmälta som möjligt och samtidigt lågglykemiska (ger lägre blodsocker/insulinpåslag) - fullkornsris och grönsaker är att föredra framför majs och vete. En del korn/havre är också OK. 

Mycket kolhydrater, särskilt snabba, bidrar till diabetes och fetma.

Vid stark upphettning av stärkelse bildas giftig, cancerogen acrylamid. För människor bedöms inte detta alltför allvarligt - vi äter ju varierat!! .... men det gör ju inte hundar som äter torrfoder varje dag....... upphettningen av foder kanske inte är såååå stark att det bildas stora mängder... jag vet inte - men om det är så kan man ju lätt dra den slutsatsen att ju mer kolhydrater i fodret desto mer acrylamid får hunden i sig -  ytterligare ett skäl att välja foder med så lite stärkelse (kolhydrater) som möjligt - dvs med högre protein- och fetthalter.

4. Fibrer är ett otyg!!!! Särskilt osmältbara sådana! Se upp för foder med höga fiberhalter!! 2-2,5% är mer än nog! Fibrer bidrar till tarmproblem och försämrar upptaget av väsentliga mineraler. Bantningsfoder med höga fiberhalter borde vara kriminella!!!!!

5. Tillsatta kemikalier är ju väldigt onödigt att utsätta hundarna för när det finns foder som INTE har det.

6. Hundar är carnivorer - dvs deras matsmältning och hela deras "system" är anpassat till protein och fett - med ett 20/10 foder tvingar man dom att leva på spannmål eller i sällsynta fall ris. Samtidigt så är ju upphettade proteiner inte så bra så det finns ingen anledning att dra till med 40% protein i ett torrfoder - däremot i färskfoder. Men ett torrfoder som innehåller mindre än 25% protein kan förmodligen ge bristtillstånd för vissa hundar. 20% är överlevnadsminimum för en vuxen hund av medelstorlek som inte motioneras särskilt mycket. Se även noteringen om acrylamid - välj gärna ett 30/20 foder eller liknande - sikta på att fett och protein tillsammans ska utgöra minst upp mot 50%.

7. Man kan inte räkna med att vitaminerna i torrfoder tas upp särskilt bra - alltså bör man välja foder med höga vitaminnivåer - och helst ge hunden färsk mat som innehåller mycket vitaminer. t ex vitkål, vetegroddar, kokta ägg, lite rå lever ibland.

8. Torrfoder (och burkmat) är helt sterila - det finns inga levande enzymer i dessa. Levande enzymer är viktiga för magens funktion och därmed också för ett väl fungerande immunförsvar - därför bör man ge hunden färsk mat varje dag. Enklast genom att blanda med ett bra färskfoder som t ex Priima eller Fodax Ideal /alternativt ge ett mål färskt och ett mål torrt. Matrester av animaliskt ursprung ges givetvis till hunden inkl överbliven fet sås:-)). Har man bara en enstaka liten hund så kan man använda de dyrare vacuumförpackade Natures Harvest och Naturediet - dessa är också utmärkta att ha med sig på resor.  Bravo och Nordic tycker jag inte om - de innehåller mest bara spannmål.

???

Som uppfödare kan det dessutom vara bra att ha i minnet att valpar efter tikar som enbart äter torrfoder blir sjukare än valpar efter tikar som äter blandat torrt/färskt pga av påverkan på immunförsvaret - tikens immunförsvar påverkar valparnas!! Valpar som enbart föds upp på torrfoder, i värsta fall från första avvänjningen (t ex RC Starter/Eukanubas motsvarighet)  får sämre immunförsvar än valpar som föds upp på färsk mat. Immunförsvaret utvecklas de första fyra levnadsmånaderna - egentligen borde man avstå allt torrfoder under den tiden!!!!