Direkt från livet

Hjälp, anmärkning på besiktningen!

2009-10-25 17:27 #0 av: Katti

Många gånger förutsätter vi att en valp som verkar frisk också går igenom en veterinärbesiktning utan anmärkning. Men det är inte alltid så.

Nyligen sålde min syster (som är delägare i min kennel) en valp till en långväga valpköpare. Hon kom på torsdagen och spenderade då en hel del tid med valparna, som hunnit bli drygt 3 månader gamla, och syrran. Sedan sov hon över i närheten och skulle till dagen därpå bestämma om hon ville ha valpen (ett krav från oss för att inget beslut ska forceras fram). Jodå, hon ville ha valpen så tid för besiktning bokades på djursjukhuset.

Veterinären gjorde de vanliga kontrollerna och kunde konstatera att han ömmade i ena höften och i alla tassarna. Han hade med all sannolikhet vad som i dagligt tal kallas för "växtvärk".

Vad gör man? Vi har en valpköpare som längtat efter sin valp och planerat för att få hem den och vi har en valp som behöver den stimulans som miljöbytet innebär och dessutom mer lugn och ro än vad han får tillsammans med sina vid det här laget ganska buffliga syskon. Men valpen är inte "frisk".

zonni.jpg

I det här fallet följde valpen med valpköparen och en bilaga till köpekontraktet skrevs som sa att uppfödaren betalar för "kostnader som uppkommer p g a (en beskrivning av symptomen) t o m (ett datum). Dessutom en återköpsklausul om hunden inte är bra före visst datum.

De flesta uppfödare försäkrar inte valparna individuellt när de är kvar på kenneln. Det hade systern gjort som tur var (hon är djursjukvårdare och jag försäkringsombud, så vi är ovanligt försäkringsbenägna :-). Dessutom fanns vid det tillfället ett färskt besiktningsintyg utan anmärkning. Då kan man föra över försäkringen till ny ägare utan att det behövs ny hälsodeklaration.

dizivalparbalans.jpg

Denna valp har inte hunnit besiktigas om. När det görs betalar givetvis uppfödaren detta och ska ha en kopia på intyget.

Hade valpen i exemplet inte redan varit försäkrad så hade det på en nytecknad försäkring blivit en reservation i minst ett halvår för det mesta som har med ben och leder att göra. Så det kan vara viktigare än man tror att försäkra valparna redan när de är små!

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Kennel Min Bästa Vän & Skullebo kaningård

Anmäl
2009-10-25 21:42 #1 av: Jonna75

Bra skrivet!

Det är alltid bra att man är noga med försäkringarna då det gäller valparna om något sådan tråkigt som hände din syster. Hoppas valpen blir friskförklarad senare. Håller tummarna iaf Glad.

Jag fick själv ett fel på en valp, men det kom så tidigt så det gick på tikens försäkring

Anmäl
2009-10-30 18:04 #2 av: Ghedoes

Lite märkligt att veterinärer fortfarande ställer snabbdiagnosen växtvärk på många unga hundar...

http://www.regdjsh.se/listfiler/koppladefiler/OCD.pdf 

Anmäl
2009-10-30 19:13 #3 av: Katti

Ja, fast så var det inte i det här fallet. Syrran är djursjukvårdare, så hon har full koll! Jag har också skrivit växtvärk inom citationstecken för att det ska framgå att det är ett förenklat uttryck. Men hur som helst är åkomman tillväxtrelaterad och med all sannolikhet övergående. Den här valpen har inte alls visat hälta, så den hade inte ont innan veterinären böjde benen. Ett gränsfall alltså (i alla fall vid undersökningstillfället).

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Kennel Min Bästa Vän & Skullebo kaningård

Anmäl
2010-01-15 03:12 #4 av: Tizzla

Syster här! Cool

Valpisen har inte visat någon hälta efter flytten heller och är nu friskförklarad av veterinär sen ett par månader! SkrattandeSkrattande

Lyckligt slut, tack och lov!

Anmäl
2010-07-24 23:52 #5 av: katasp

Bra skrivet. Hoppas många uppfödare uppmärksammar ert inlägg å förstår hur viktigt det är med enskilda försäkringar på valpar som går kvar efter 8 veckor.

MVH Hälsnigar en uppfödare och tillika ett försäkrings ombud.

Anmäl
2010-07-25 02:01 #6 av: Katti

Jag hänger på låset och försäkrar alla valpar (och kattungar) när de är 6 veckor! Det kostar mig inte många kronor, men kan som sagt göra stor skillnad om oturen är framme.

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Kennel Min Bästa Vän & Skullebo kaningård

Anmäl