Annons:
Etikettlite-allt-möjligt
Läst 1561 ggr
Wellcraft
2016-05-10 16:25

Lite frågor...

Nu kommer jag med mer frågor ;) Jag vill inte terrorisera min hunds uppfödare för mycket så ställer frågan här, kanske uppstår mer frågor vartefter.

Om ni tar en kull och får ta ut totalt 30 dagars ledighet från ert jobb, hur skulle ni fördela dagarna &varför?

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

Annons:
Mysisa
2016-05-11 11:40
#1

Jag föredrar att se till att vara hemma ca en vecka en innan beräknad valpning så att jag garanterat finns tillgänglig när valpningen startar.
Även om tiken sköter allt själv så vill jag vara med o se så att allt går som det ska, man vet aldrig om man behöver rycka in och hjälpa till eller kanske tom åka till vetrinären. + att jag gärna väger valparna direkt när dom är nyfödda och har koll på vilken valp som föds först osv.
Sen föredrar jag att inte behöva lämna hemmet mer än korta stunder första veckan så jag ser att tiken sköter allt själv och allt går bra.
Med den här kullen blev det nästan 3 veckors ledighet i början bara för den sakens skull.
Efter det har faktiskt inte jag tagit ledigt alls. Men jag jobbar natt och sambon jobbar dag så det finns alltid någon hemma ändå.
Har du möjlighet att ta ledigt halvdagar och har nån annan i hemmet de timmar du måste vara på jobbet?

minavitas.wix.com/kennel

Vattnadal
2016-05-11 16:08
#2

Jag har ju egen firma med en deltidsanställd. Hon vet att vid valpning eller lamning för den delen) kan det krångla så hon får rycka in mer.

Jag bokar in att inte ha heldagar, så jag bara behöver bara jobba så jag är borta 4 timmar, mindre vid behov. Sen är det bara att hålla koll när tempen går ner, så finns det fortfarande gott om tid.
Jag är möjligen hemma första dygnet sen, mest för att jag ska få sova om det valpats på natten så jag inte sovit. Tiken måste ju oftast tvingas ur lådan för att rastas, så vara hemifrån 4 timmar är ingen fara. Huskykullen förra året varinga problem alls. Grönlandstiken som valpade i söndags satte vi in ribbor i lådan då hon kunde missa och lägg sig så en valp hamnade bakom ryggen på henne.

När valparna är 4 v kommer de att flytta ut i hundgård med sin mamma. Då behöver vi inte tänka på att rasta henne heller, så jag kan börja jobba heldagar. De dagar som blir långa nu, rastar jag henne halv elva, maken kommer hem 16 istället för 18 som har gör i vanliga fall.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Wellcraft
2016-05-11 21:27
#3

Tack så  mycket för informativa svar :)
Jag glömde nämna att detta handlar om ett skolarbete, jag ska inte ta någon riktig kull. Men däremot måste jag beskriva alla detaljer o dyl. vad gäller min "låtsaskull"

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

Katti
2016-05-11 21:55
#4

Om man inte har möjlighet att ha hundarna i hundgård eller liknande skulle jag säga att man inte klarar en valpkull med 30 dagars ledighet. Om man inte har backup på ett eller annat sätt, och kanske eventuellt om man har en liten kull av liten ras…

Jag har just haft en kull med nio valpar (där genomsnittet är fem valpar per kull, man måste alltid räkna med det oväntade när man planerar!). De sista två valparna sålde jag när de var 10 veckor, och detta trots att det var enormt stort intresse för valparna. Men olika anledningar kan göra att de inte åker vid 8-9 veckor i alla fall! En vecka senare fick jag tillbaka en av valparna. Henne har jag fortfarande kvar, med allt vad det innebär. Till råga på allt blev jag mycket sjuk (blodförgiftning) och hamnade på sjukhus i en vecka när valparna var ett par veckor. Så jag är enormt tacksam att jag har en snäll pensionerad mamma som bor nära!

Som jag ser det måste man kunna vara hemma inför och under förlossningen, samt  större delen av tiden valparna är från ungefär 4 veckor tills de säljs. Och  man måste ha möjlighet att ta hand om eventuella osålda valpar och andra oplanerade händelser.

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Mysisa
2016-05-12 00:20
#5

#3
Då behöver du kanske inte ta ledigt halvdagar om det bara är på låtsas :P
Men 30 dagar låter lite för att få det att fungera.
Hur är hemmet uppbyggt i ditt skolarbete? Är det en ensamstående som har kenneln?
Finns det barn med i bilden som är stora nog att hjälpa till? Eller varför inte räkna med en kennelflicka? Kennelflickan måste så klart ha betalt så då måste du räkna in om din låtsas kennel har råd med det.
Jag vet att jag inte hade klarat det här om det inte varit för att jag jobbar som timvikarie och enbart natt med en familj som ställer upp i vått och tort

#4 Jag tycker faktiskt inte att man ska tumma på att inte vara hemma bara för att man har en liten ras, visst hemmet blir inte demolerat bara för att jag lämnar min kull på 3 prazsky valpar ensamma med mamma men valparnas uppväxt blir otrygg om man som uppfödare inte finns med i bilden.
Valparna måste socialiseras lika mycket oavsett storlek på hundarna.

minavitas.wix.com/kennel

Katti
2016-05-12 07:14
#6

#5 skrev  Jag tycker faktiskt inte att man ska tumma på att inte vara hemma bara för att man har en liten ras,

Glad att du skriver så, för jag vet inte hur många gånger jag har diskuterat den saken med uppfödare av småhundar och de hävdar bestämt att  man visst inte måste vara hemma, utan kan jobba på ungefär som vanligt. Och det är ju som du säger; de förstör inte lika mycket och låter inte lika mycket, men de har självklart ändå samma behov av stimulans och social kontakt som större hundar!

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Annons:
Vattnadal
2016-05-12 15:09
#7

Våra 2 huskykullar har vi haft inne i köket med valparna från 4 v till 8-9 v.  Vi har båda jobbat då, jag deltid, så det är sällan långa dagar. Födes valparna åpå vintern, så visst tål de att vara ute, men det blir kallt och besvärligt för oss att mysa och umgås. Vi har därför haft dem inne för vår skull mest.
De dagar jag jobbat så att det blivit för många timmar för mamman, har vi lurat hem någon att rasta henne en sväng mitt på. Valparna kissar och bajsar på tidningar, och när de får vara ute, kanske det händer där.
Vi har mest varit lediga runt valpningen.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Mysisa
2016-05-13 08:41
#8

#6 Väldigt tråkig inställning måste jag säga. Jag hade nästan förstått om det var dig de orden kom ifrån. Inte lätt att veta hur det funkar att föda upp småhundar om man aldrig gjort det själv. Även fast jag ändå tror bättre om dig än så efter vad jag läst av de du skrivit här på iFokus.
Men att det kommer från uppfödare med små raser var inte alls kul att höra.
Jag är "ny i branschen", är inne på min andra kull nu, innan jag skaffade den här rasen och fick ett uppfödar intresse så var jag mer van med större raser. Amstaff, schäfer, rottweiler och liknande.
Skulle aldrig falla mig in att behandla mina småttingar annorlunda bara för att dom är små. Det är så man får den steriotypiska rabiata väskhunden.

minavitas.wix.com/kennel

russin
2016-05-13 10:14
#9

Oavsett liten eller stor ras, så kan saker hända och jag skulle aldrig förlåta mig själv om något hände tiken eller valparna för att jag inte är hemma. Eklampsi, valp skadar sig osv och man är hemifrån flera timmar - då kan det gå oerhört illa.

Nej, för mig finns inte på kartan att lämna tik med valpar mer än den tid det tar att åka och handla - annars skulle jag se till att ha någon annan hemma.

Upp till toppen
Annons: