Annons:
Etikettdirekt-från-livet
Läst 12703 ggr
Katti
2014-02-11 09:55

En brun valp

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Efter flera mail och telefonsamtal med samma fråga rann sinnet på mig och jag skrev förjande text. Jag tror det gick på fem minuter, det bara flödade i ilskan!

Alla har en gräns. Och nu, precis nu, när jag sitter här med en kull helt ljuvliga valpar, har jag nått min. Varför, undrar du kanske? Den frågan ska du få svar på, men först vill jag berätta lite om hur det är att vara hunduppfödare.

Att man blir hunduppfödare är nog sällan en slump. Först och främst måste man så klart älska hundar. Men det räcker inte med bara det. För att lyckas måste man ha en vilja, ett driv, att göra någonting bra. Man måste hängivet älska rasen man tagit till sin uppgift att förvalta och man måste lära känna den. De egna hundarna är utvalda med omsorg och man måste kunna dem utan och innan. Vilka är deras starka sidor? Deras svaga sidor? För ingen individ är utan fel, det gäller både hundar och människor! Hur ska jag göra för att det ska bli så bra som det bara är möjligt i nästa generation? Och nästa, och nästa…

När jag har hundens egenskaper så klara för mig som det är möjligt, både vad gäller mentalitet, exteriör och hälsomässigt, så gäller det att hitta en passande hane. Det kan tyckas lätt, men det är det inte. Och ju mer man kan desto svårare blir det! Utställningsstjärnan med den underbara utstrålningen kanske har flera nära släktingar med epilepsi, hunden som jagar så fantastiskt bra kanske har haft upprepade allvarliga problem med magen. Och grannens hund, som är så himla trevlig, ja den är ju varken röntgad, utställld eller mentaltestad…

Man vill ju det bästa för sina kommande valpar och deras ägare. Och för kommande generationer! Att hunden är trevlig tycker väl alla är viktigt. Likaså att den är sunt byggd och ser ut som den ras den på pappret är. Och vem vill ha en hund som inte är frisk? Detta är alltså tre områden där vi inte kan kompromissa, det tror jag vi är överens om. Tro mig när jag säger att det inte är lätt att hitta en hane som har allt det, och som dessutom kompletterar min tik på ett bra sätt samtidigt som de givetvis inte får vara släkt, i alla fall inte mer än ytterst marginellt.

När väl “den rätte” är utsedd gäller det att även hanhundsägaren tycker att kombinationen verkar lovande. Det kan mycket väl hända att ägaren säger nej. I så fall är det bara att leta vidare. När väl allt är bestämt är det bara att vänta på att tiken löper. En del tikar är som klockor i detta avseende, men vanligast är att man bara på ett ungefär vet när det kommer att ske. En bit in i löpet ska de tu så äntligen få träffas. Inte sällan bor hanhunden långt borta, så det gäller att ordna med resa och övernattning, ofta till stora kostnader. Ibland blir det många övernattningar då naturen inte alltid är samarbetsvillig. Ibland kommer man hem med en hund som av någon anledning inte blev parad, eller blev parad men inte dräktig…

Efter att man har lagt ner allt detta jobb (som förvisso till största delen är väldigt kul!) så blir det förhoppningsvis så småningom valpar. Nu kommer en intensiv tid, som man som uppfödare vet kommer att prägla valpen för resten av dess liv. Valparna ska självklart ha lugn och trygghet, samtidigt som de i takt med att de utvecklas ska få möta nya upplevelser och utmanas i lagom takt. De ska lära känna hundflocken och människorna de bor med och vänjas vid alla i ett hem förekommande ljud och intryck. Så småningom behöver de också få utforska världen utanför husets väggar. Vi lär känna våra valpar och vet vilka som är mer framåt och äventyrslystna och vilka som gärna sitter stilla i knät och gosar. Därför ska du lyssna på uppfödaren när du tittar på valpar! Allt det här gör vi uppfödare för att vi tycker att det är roligt och givande, men också för att du som valpköpare ska få en så bra hund som det är möjligt! Och självklart för att hunden ska få det så bra som möjligt hos er.

Vi uppfödare säljer hundar. Individer med olika egenskaper som vi hoppas ska bli någons kompanjon, vän och familjemedlem i många år framöver.

Så snälla, säg inte som första ord när du tar kontakt med mig att jag vill ha en brun valp!

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Annons:
AnnaKarin
2014-02-11 12:26
#1

Bra skrivet!

Anna-Karin

”Klok blir man av erfarenheter – erfarenheter får man av dumheter”

Fruset blåbär
2014-02-11 21:19
#2

Väl formulerat!

Anna-Helga
2014-02-14 10:10
#3

😃 Bra skrivet! Skicka in till Hundsport?

Cahira
2014-02-19 20:50
#4

Jag mailade en uppfödare här i USA strax efter jag kom hit och tänkte kolla om rasen passade mig. Och första svaret jag fick var "Hej! Vi har valpar just nu. Vilken färg föredrar du?"

Trodde jag skulle trilla baklänges. :/ Kan säga att det blev ingen därifrån.

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anna-Helga
2014-02-19 20:53
#5

#4 Haha! Ja det kan vara åt det hållet också så klart! 😃

Katti
2014-02-20 12:38
#6

Såg en träffande film!

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Annons:
Cahira
2014-02-21 00:10
#7

Craigslist 🤮 och $400, are you KIDDING me??? Tjänar mycket pengar men ber om 400 dollar. Eh. Nej. En working aussie går för ca 600 till 800 eller mer och en riktig högkvalitehund kan passera $1000. 

Videon har sin poäng men krääk på den. 😃

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Katti
2014-02-21 08:09
#8

Jag reagerade också på priset, men filmen kanske har några år på nacken?

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Cahira
2014-02-21 08:16
#9

Jo och det varierar lite på vilken stat det är med antagligen. Men ändå "She makes tons of money… sells them for $200 each" eh.. runt 1400kr för en valp är ju inte storkovan direkt.

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Katti
2014-02-21 08:56
#10

Vitsen är nog att han är så korkad att han inte fattar att det är omkostnader också Galen.

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Cahira
2014-02-21 09:04
#11

Meeest troligen! 

"Jag vill ha en HIGH quality… men jag kan inte ens få en hund från sheltret" … Ja vart ska man börja… xD 

Alla hundar på shelters är kastrerade innan de läggs upp för adoption. 🤪

Men ja.. nä.. mardrömsköpare kan jag verkligen hålla med om!! Speciellt tio timmar delen, huu.

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Katti
2014-02-22 01:37
#12

Det tråkiga är bara att den här typen av köpare ganska snabbt lär sig vad de ska säga, och framför allt inte säga, till en uppfödare. Så man måste vara på sin vakt!

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Cahira
2014-02-22 02:29
#13

Tyvärr ja. :(

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Annons:
vallhund
2014-02-22 03:03
#14

O så undrar folk varför vi med BCs är så anti när folk frågar efter uppfödare som avlar på röda eller blue merle hundar?

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Upp till toppen
Annons: